Historia
Ma-Pe 10.00-17.00
La 10.00-15.00
Lounas arkisin 11-14.30
Koskentie 12, Jämsä
Puh. 0500 - 400 148
Tervetuloa Witikkalan Kartanoon!
Witikkalan kartanon monivaiheinen historia
Vitikkala on Jämsän kantatiloja, joka mainitaan jo 1500-luvun maakirjoissa. Vitikkalan suurtilan isännät ovat vuosisatojen aikana olleet paikkakunnan vaikuttajia, joiden joukossa on ollut niin valtiopäivämiehiä, nimismiehiä, tuomareita sekä muita vaikutusvaltaisia Jämsän persoonia.
Vitikkalan tilan lahjoitti 1650-luvulla silloinen hallitsija virolaiselle Tauben aatelissuvulle säteritilaksi, näin Vitikkala oli ainut aatelistila Jämsän seudulla. Aateliston rälssioikeudet kuitenkin peruttiin muutaman vuosikymmenen jälkeen ja Vitikkala palasi takaisin kruunun omistukseen, jolloin siitä muodostettiin vuonna 1683 rustholli eli ratsuvelvollinen säteritila. 1700- ja 1800-luvuilla Witikkala toimi myös Jämsän käräjätalona.
Vitikkalan entisistä omistajista lienevät kuuluisimpia valtiopäivämies Joonas Joonaanpoika Vitikka, Jämsän patruunaksikin nimetty Severus Konkola poikineen sekä opettaja ja kulttuurin suosia Joonas Vuolleapiala.
Vitikkalan tilalla ehti historiansa aikana olemaan useita eri tyylisuuntia edustavia päärakennuksia. Empiiretyylisen päärakennuksen Vitikkala sai 1860-luvulla, jolloin Jämsän alueella toimi useita tähän tyyliin erikoistuneita kirvesmiehiä. 1800-luvun lopulla päärakennusta kuitenkin uudistettiin Severus Konkolan toimesta, jolloin se sai nykyisen uusrenesanssityylisen ulkoasunsa kauniine puuleikkauksineen, seinien pilasteriaiheineen sekä kaksikerroksisen verannan.
Monien omistajavaihdosten jälkeen, jo 10 vuotta autiona olleen päärakennuksen osti liikemies Mikko Simonen vuonna 2000, kunnostaen sen museoviraston ohjeita ja vanhaa rakennusperinnettä noudattaen nykyiseen asuunsa.
Ota yhteyttä
Ota suoraan yhteyttä meihin soittamalla 0500 - 400 148, lähetä sähköpostiamyynti@witikkalankartano.fi tai lähetä viesti allaolevan lomakkeen kautta.
Lounas 28.10-8.11. klo 11-14.30 hinta 13.50 ja eläkeläiset 12.50
Ma 28.10
-mustajuurikeitto g,l
-kaalikääryleet puolukkahillolla g,l
-igorin kanaa riisillä g,l
-perunamuusi g,l
Ti 29.10.
-nakkikeitto g,l
-moskovanpata g,l
-halloumipunajuuripihvit kermaviilikastikkeella g,l
-keitetyt ja paistetut perunat
Ke 30.10.
kanakeitto g,l
-lihapullia kermakastikkeella g,l
-kasvismozzarellakiusaus g,l
-pinaattiohukaisia puolukkahillolla L
-keitetyt perunat
To 31.10.
-kukkakaalisosekeitto g,l
-jauhelihaperunamuusilaatikko g,l
-rapeat kalaleikkeet kananmunakastikkeella L
.kermaperunat ja keitetyt perunat
Pe 1.11.
kanttarellikeitto g,l
-savulohikiusaus g,l
-possunfilettä rosepippurikermakastikkeessa g,l
-kermaperunat ja keitetyt perunat
Ma 4.11.
-pinaattikeitto kananmunalla g,l
-paistetut muikut L perunamuusilla g,l
-lasagne L
-Ti 5.11.
-lohikeitto g,l
-kanakiusaus g,l
-nakkistroganoff g,l
-perunamuusi ja keitetyt perunat
Ke 6.11.
-bataattisosekeitto g,l
-bbqkanaa riisillä g,l
-savulohikiusaus g,l
-rakuunaporkkanat
To 7.11.
-mustajuurikeitto g,l
-kartanon kaalilaatikko g,l
-lihamureke metsäsienikastikkeella g,l
-kermaperunat g,l
Pe 8.11.
-koskenlaskijan kasvissosekeitto g,l
-sitruunainen uunikala g,l
-ylikypsää bbqkassleria g,l
-perunamuusi ja paistetut perunat
–